Dommer: Danmark bør genoptage incestsager
22. april 2014 kl. 10:32
[politiken.dk]

"Dommer: Danmark bør genoptage incestsager
I Skandinavien sidder mange uskyldigt dømt for incest og misbrug af børn, mener den tidligere landsdommer i Norge Trygve Lange-Nielsen. Han opfordrer Danmark til at genoptage sagerne"

"Forhekset tid
Sagen fra Bjugn fik hele det norske retsvæsen til at vånde sig. Det blev til selvransagelse og medførte bl.a., at psykologer ikke længere bruges til at afhøre børn.

Som Politiken skrev mandag, har den radikale Elisabeth Arnold bedt om en undersøgelse af de sidste 15 års domme i Danmark, for at finde ud af om nogen er fejlagtigt incestdømt.

Men rigsadvokat Henning Fode afviser at foretage en sådan undersøgelse - han mener ikke, at nogen her i landet nogensinde er dømt på baggrund af 'genfundne erindringer'.

I Norge er 22 sager blevet genoptaget. 14 er blevet frikendt, og flere sager er stadig under bedømmelse.

»Hele systemet svigtede. Retssamfundet var kørt af sporet i tiden før Bjugn. Nu er vi kommet nogenlunde på skinner, men jeg mener stadig, at vi i de seneste år har haft fire-fem domfældelse af uskyldige«, siger Trygve Lange-Nielsen.

Han mener, at den grundlæggende fejl var, at børns udsagn blev tillagt alt for stor vægt:

»Man siger, at et barn ikke kan lyve om sådanne ting, men der er ikke tale om at lyve, men om, hvorvidt et barn er påvirkeligt eller ej. Der blev sjældent sat spørgsmålstegn ved, om de var blevet misbrugt, men for at hjælpe dem pressede man dem til at fortælle den onde 'sandhed'. De blev presset af enøjede psykologer og ukritiske politiefterforskere«.

Lena Hellblom Sjögren, der er psykolog og sagkyndig i seksuelt misbrug i Sverige, deler den opfattelse. I Sverige har der været lignende sager, hvor mænd er blevet dømt på børns udsagn eller voksne kvinders genfundne erindringer om seksuelle overgreb.

»Domstolene forstår ikke den påvirkning, der foregår. Man tager udgangspunkt i, at misbruget er sket, og sætter ikke spørgsmålstegn ved det. I retssalen udtaler psykologer sig, som om det er fakta, men det er klientens virkelighedsbillede, de gengiver, og det er ikke objektivt. Det, der foregår, er ren manipulation«, siger hun.

Bør følge Norge
Trygve Lange-Nielsen betegner det som en korstogstid, hvor hele klimaet var som forhekset i jagten på de incestanklagede.

»Situationen minder meget om datidens hekseprocessor. De spørger: Kan du fortælle, hvad du har fortalt til mor, i stedet for at spørge, hvad der er sket. Kvaliteten af afhøringen var en katastrofe. Hvordan skal man modbevise anklagerne, når et lille barn siger, at far har gjort sådan og sådan. Det er en meget prekær situation«, siger han og fortsætter.»Den store forskel mellem Norge og Danmark er, at vi fik Bjugn. Vi vågnede op. I Norge er der et før og efter Bjugn. Antallet af tiltaler er halveret, og skepsis over for børns udsagn er øget«.

Derfor mener Trygve Lange-Nielsen, at det er nødvendigt, at Danmark ransager sig selv.

»I Danmark har man ikke haft den samme åbenhed. Jeg tror, at mange er uskyldigt dømt i Danmark, men det er nærmest umuligt at få sin sag genoptaget i Danmark«, siger han.

Ligesom i Norge er der i Sverige en række sager, der er gået om, men ifølge Lena Hellblom Sjögren har der ikke været nogen diskussion af sagerne:

»Troen på, at mænds overgreb mod kvinder og børn er en universalforklaring, er så stor, at det ønsker man ikke at tale om. Holdningen er: Hellere lade en uskyldig blive dømt end ti gå fri«."
Emne Forfatter Set Skrevet
Dommer: Danmark bør genoptage incestsager Lone 788 22. april 2014 kl. 10:32Forfatter:

Din email:


Emne:


Vedhæftelser:
  • Ingen fil må være større end 38.4 MB
  • 6 flere filer kan vedhæftes til dette indlæg

Spam forebyggelse:
Indtast venligst den viste kode i det nedenstående inputfelt. Dette er for at blokere spam-robotter som prøver automatisk at skrive reklamer.
V96m9
Indlæg: